Press u Atletskom klubu „Zenica“ na kraju sezone – Veoma uspješna sezona 2018.

Press u Atletskom klubu „Zenica“ na kraju sezone – Veoma uspješna sezona 2018. – Danas je u press sali Atletskog stadiona na Kamberovića polju u Zenici održana press konferencija Atletskog kluba (AK) „Zenica“. Povod za press je osvrt na proteklu sezonu 2018., te planirane aktivnosti za 2019.godinu  u AK Zenica.

Prisutnim su se obratili Nedžad Heco, predsjednik AK Zenica, Aziz Kevelj, generalni sekretar AK Zenica, Hamza Alić, bacač kugle u AK Zenica, te Amel Tuka, atletičar u AK Zenica.

Kako je istaknuto na pressu Atletski klub Zenica i u kalendarskoj 2018. godini zadržao je epitet najuspješnijeg sportskog kolektiva u Zenici, ZDK i među najuspješnijim u BiH.

O rezultatima AK Zenica u 2018.godini prisutne je upoznao Aziz Kevelj. Nabrojao je rezultate i plasmane:

-Prvenstvo BiH: 25 prvih mjesta, 15 drugih i 16 trećih mjesta;

-Balkansko prvenstvo: 2 prva mjesta (Mesud Pezer i Amel Tuka), jedno 2.mjesto (Maid Redžić), te dva

treća mjesta (Mesud Pezer i Mediha Salkić);

-Evropski zimski bacački kup: jedno treće mjesto (Mesud Pezer);

-Evropsko prvenstvo: Amel Tuka, polufinale, 13.mjesto;

-Mediteranske igre: Jedno prvo mjesto (Hamza Alić), tri treća mjesta (Abedin Mujezinović, Dejan Mileusnić

i Mesud Pezer);

-Svjetsko prvenstvo: jedno 5.mjesto (Mesud Pezer i jedno 12.mjesto (Maid Redžić);

-Mitinzi: 24 prva mjesta, 20 drugih i 13 trećih mjesta;

-Dijamantska liga u Rimu: Amel Tuka 5.mjesto;

-Ekipno BiH: dva prva mjesta (juniorke i seniori), dva druga mjesta (ml.jun i djevojčice), te tri treća mjesta

(juniorke, juniori i kros djevojčice);

Istakao je i rekorde BiH u 2018.godini, kao i najveće domete:

-Amel Tuka, dvorana, 400 m – 47,41, Balkanijada na 900 m – 1.46,33;

-Mesud Pezer, dvorana, kugla – 21,15 m;

-Mediha Salkić, kugla 14,44 (juniorski), te disk 48,88 (juniorski;

-Maid Redžić, skok u vis – 2,16 m;

U vezi priprema Kevelj ističe:

-U stalnoj bazi u Makarskoj već se nalaze dvojica atletičara, Faris Kobilica i Abedin Mujezinović. Treneri Mehmed Skender i Miroslav Ubiparip sa svojim takmičarima planiraju odlazak takođe u Makarsku. Na spisku su: Hamza Alić, Mediha Salkić i Mesud Selimović. Zimske pripreme će obaviti i Sedin Heco, Eldar Dautović, Amila Kahriman. Trener Elvir Krehmić sprema poseban plan priprema za mladog i perspektivnog atletičara Maida Redžića, koji će takođe boraviti na moru.

Dejan Mileusnić je u Americi gdje će ostati do marta. Mesud Pezer nakon dvomjesečnih priprema u Švedskoj odlazi mjesec dana u Beograd. Amel Tuka uskoro putuje u svoju stalnu bazu u Italiji. I ostali mlađi atletičari i atletičarke će biti obuhvaćeni zimskim pripremama.

Hamza Alić ističe da trebamo biti ponosni na AK Zenica i sve njegove rezultate, koji su najuspješniji sportski kolektiv u Gradu. Zadovoljan je sa svojim nastupima i rezultatima u 2018.godini. Smatra uspješnom 2018.godinu za AK Zenica i naglašava rad u kontinuitetu, za koji je bio prvak BiH u kugli 16 godina.

Hamzin cilj je OI u Tokiju 2020.godine, jer puni 40 godina života i tu bi završio svoju, veoma uspješnu sportsku karijeru.

Amel Tuka ističe svoje prisustvo u klubu od 9 godina i ponosan je što je dio AK Zenica. Očekuje dobru sezonu i plasman na EP u martu, SP u Dohi, te Dijamantsku ligu. AK Zenica ima dosta mladih i perspektivnih atletičara (Maid Redžić, Sedin Heco, Eldar Dautović i drugi), koji će, nada se Tuka, naslijediti sadašnje šampione. Amel nam je otkrio da je završio studiranje na Mašinstvu, a da je odbrana diplomskog rada u naredni petak 28.12.2018.godine. Čestitke za ovog veoma uspješnog sportistu svjetskog ranga.

Predsjednik Heco ističe dobru saradnju sa Kantonom, Gradskom upravom i sponzorima, od kojih imaju veliku podršku, da Zenica ostane centar atletike u BiH. Od infrastrukture u protekloj godini renovirana je atletska staza, uvedeno je grijanje u svlačionicama. Urađen je i idejni projekat proširenja stadiona Kamberovića polje u narednom periodu, gdje bi se uradio aneks za trenažni proces u zimskom periodu za bacače kugle i skoku u vis. Predsjednik Heco smatra da nije dovoljna logistika prema rezultatima atletičara.

Iz kalendara za 2019.godinu izdvajamo učešće na svim domaćim takmičenjima, u martu EP, SP u Dohi.

Za narednu godinu, osim organizacije domaćih takmičenja, je i Međunarodni atletski miting Zenica, koji je treći u regiji po kvalitetu i za koji se već počele pripreme za jubilarni 10.Miting u 2019.godini.

Tekst i foto

E.Imamović

WordPress Video Lightbox Plugin